מהו הפטיטיס B?

הפטיטיס B היא אחת הבעיות הכי מוכרות שיש וזה הזמן ללמוד עליה יותר. אולי אי אפשר להכיל במאמר אחד את כל המידע על הנגיף השכיח אך אפשר להסביר לכם בקצרה מה הסיבוכים העיקריים שלה, מי יכול להידבק במחלה וכמובן כיצד אפשר לטפל בה. הנה כל המידע שאתם צריכים לקבל!

הפטיטיס B הוא למעשה נגיף שיוצר דלקת כבד נגיפית, כאשר גם המחלה נקראת על שם הנגיף, הפטיטיס B. הנגיף יכול להיכנס לגוף בכל מיני דרכים כמו למשל מעבר של דם, קיום יחסי מין לא מוגנים וכן הלאה, כאשר המחלה יכולה להתפתח באופן כרוני בגוף. דלקת זיהומית של הכבד הוא אמנם סיבוך מוכר מאוד של הנגיף אך הוא לא תמיד מתרחש. חשוב לזכור כי המחלה יכולה לחלוף מהגוף גם בלי סימנים כלל על ידי זריקת נגד, זריקה מפורסמת שכל חייל בתחילת שירותו הצבאית לוקח ובדרך כלל גם תרמילאים לפני טיול. החיסונים יכולים למנוע את ההדבקה ואת החולי כאחד.

כיצד ניתן להידבק בנגיף?

הפטיטיס B הוא נגיף שקל מאוד להידבק בו למרות שהמקור שלו לא ידוע עד היום. הנגיף יכול להיות מדבר מאוד יוון שהוא עובר אפילו בחשיפה קלה מאוד של דם, רק במגע של דם עם דם, אך אפילו בשל פצע יחסית קטן. הוא יכול לעבור גם דרך זרע, כלומר יחסי מין לא מוגנים, אך הוא לא יכול לעבור באופן טיפתי כלומר מלחיצות ידיים אחרי שיעול או משיעול שעובר דרך האוויר, וגם לא מנשיקה או שתייה מפה לפה. זאת גם הסיבה מדוע צוות רפואי בבית חולים או בקליניקה חייבים להיות עם כפפות כאשר הם נחשפים לדם, כיוון שאפילו פצע בכפות הידיים יכול לגרום להדבקה.  הנגיף יכול לעבור גם דרך אם לעובר במהלך ההיריון.

מה התסמינים של הפטיטיס B?

התסמינים של הפטיטיס B יכולים להיות כמה שבועות לאחר ההדבקה. תקופה זו נקראת תקופה לטנטית בה האדם למעשה נשא של הנגיף אך המחלה עוד לא פרצה בו. המחלה יכולה לכלול כאבי ראש, סחרחורות, בחילות והקאות, שתן בגוון צהוב מאוד וגם לחמיות העיניים יכולות לשנות את הצבע לצהוב, ומכאן גם שם המחלה – צהבת. הצבע הצהוב מגיע מבילירובין, זהו החומר שצובע את השתן בצהוב והריכוז שלו בדם עולה כאשר הפטיטיס B נמצא בדם. הנזק לכבד יכול להימשך אחרי זמן רב ולעתים אין סימנים בהתחלה לבעיה זו, אך הוא יכול להינזק מאוד ולכן חשוב לזכור להתחסן.

דלקת כבד נגיפית הפטיטיס B

איך אפשר לאבחן את המחלה?

אבחון הפטיטיס B יכול להתבצע אל ורק על ידי בדיקות דם, זאת למרות שלעתים הסימנים יהיו בולטים מאוד. הווירוס יכול להיות בדם של הנבדק תוך זמן קצר אחרי ההדבקה ולכן אם יש חשד כלשהו להדבקה, כמו למשל מגע של דם עם דם אפילו ללא ידיעה ודאית שיש לאדם שדמו נגע בכם הפטיטיס B, כדאי לכן לעשות בדיקות דם ולהיות בטוחים שאתם בריאים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *