סחרחורת היא תחושה של חוסר יציבות או סחרור, ולעיתים היא מלווה בתחושה ש"אני עומד להתעלף". זה אכן מצב לא נעים, וחשוב להתייחס אליו ברצינות. לצד זאת, חשוב גם לא להילחץ יתר על המידה, משום שזה עלול להחמיר את המצב, להחריף את הסחרחורת ולהקשות על הגוף במציאת פתרון לבעיה. לעיתים קרובות, מנוחה קלה ושתיית מים מרובה יכולים לפתור תחושת סחרחורת תוך זמן קצר יחסית.
סחרחורת מתמשכת
סחרחורת יכולה להיות לעיתים מצב כרוני או מתמשך. במקרים כאלה תחושת הסחרחורת יכולה ללוות אותנו למשך תקופה ארוכה, של ימים, שבועות ולעיתים אפילו לאורך חודשים. סחרחורת מתמשכת מתפתחת אט אט ובהדרגה. התחושה העיקרית בסחרחורת מתמשכת היא תחושה של "ראש קל", או חוסר יציבות. מדובר על תחושה עמומה יחסית. היא יכולה להיגרם ממספר גורמים, כמו לדוגמא דלקות חוזרות ונשנות באוזן הפנימית או אנמיה – כמות נמוכה של ברזל בדם. סחרחורת מתמשכת עשויה להיות גם חלק מהתסמינים של חרדה או אי שקט נפשיים. היא יכולה להיגרם גם כחלק מעייפות כרונית, או כתופעת לוואי של תרופות מסוימות.
סחרחורת פתאומית
סחרחורת פתאומית יכולה להיות מצב מלחיץ וממש לא נעים. היא מופיעה בפתאומיות ו"ללא אזהרה". בשונה מסחרחורת מתמשכת, היא עשויה להיגרם כתוצאה משינוי תנוחה מהיר, ובמצבים נוספים כמו התקפי ורטיגו, לחץ דם נמוך(שאיננו כרוני אלא מצב שקורה בפתאומיות), או אירועי חירום כמו שב"ץ או התקף לב. במקרה של סחרחורת פתאומית חשוב להגיב במהירות. הדבר הראשון שצריך לעשות הוא להפסיק כל פעילות באופן מידי, במיוחד כאשר מדובר על פעילות הכוללת שימוש במכוניות ובמיוחד כלי רכב. מומלץ לשבת או לשכב ואפילו להרים את הרגליים כלפי מעלה. אם יש כאב ראש חזק, ראייה מטושטשת, קושי בדיבור, או חולשה בצד אחד של הגוף, פנו מיד למיון, ייתכן שזה סימן לשבץ. אם התחושה חולפת במהירות, ייתכן שמדובר בגורם זמני כמו שינוי תנוחה או לחץ.
הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה
אם אתם סובלים מסחרחורות, כדאי שתרכזו את המאמצים שלכם במניעה מראש של הסחרחורת הבאה שלכם. הקפידו לשמור על תספוקת מים טובה לאורך כל שעות היום. הקפידו על שתייה מרובה בייחוד במזג אוויר חם וגם לפני, תוך כדי ואחרי פעילות גופנית מאומצת. אכלו ארוחות מסודרות כדי לשמור על רמת לחץ דם תקינה ומסודרת לאורך זמן. הרגל נוסף שיכול לעזור לכם למנוע מצבי סחרחורת הוא המנעות מקימה פתאומית, והקפדה על קימה הדרגתית מתנוחות של ישיבה או שכיבה.
ניהול סטרס
אחת התחושות הנפוצות ביותר בעידן המודרני היא תחושת סטרס או לחץ, שעשוי להיגרם ממגוון רחב של סיבות. ישנן טכניקות רבות לניהול סטרס, ופעמים רבות המענה הטוב ביותר לא יהיה תרופתי. הפחתה של סטרס אפשר לבצע על ידי הרפיה גופנית, באמצעות נשימות עמוקות או מדיטציה מודרכת. נסו לעצום את העיניים ולהתרכז בנשימות עמוקות. הקפידו להתרכז בנשימות, ובתחושה של האוויר נכנס לריאות ויוצא החוצה מהגוף בעת הנשיפה. גם יוגה עשויה לעזור בהפחתת סטרס ושיפור שיווי המשקל הפיזי והנפשי לאורך זמן.
מתי לפנות לעזרה רפואית בסחרחורת מתמשכת?
פנו לרופא אם תחושת הסחרור חוזרת באופן תדיר או שהיא נוכחת לאורך זמן רב. אם יש תסמינים נוספים כמו אובדן הכרה, קושי בדיבור או ראייה כפולה, חשוב לפנות בהקדם.
בעיות באוזן הפנימית
מומחה אף אוזן גרון הוא הכתובת כאשר יש חשד שהסחרחורת קשורה לאוזן הפנימית או למערכת שיווי המשקל. פנייה למומחה מומלצת כאשר הסחרחורת חוזרת, נמשכת זמן רב, או מלווה בסימפטומים כמו טינטון, ירידה בשמיעה או תחושת מלאות באוזן.