סחרחורת היא תופעה נפוצה ומבלבלת. רבים מקשרים אותה ישירות ללחץ דם, עייפות או חרדה – אבל לעיתים מדובר בבעיה באוזן הפנימית, שאינה קשורה כלל למערכת הקרדיווסקולרית או למצב רגשי. במקרים כאלה, חשוב לאבחן את הסיבה במהירות – כדי למנוע הידרדרות ולהתאים טיפול ממוקד.
כאשר אדם חווה תחושת סחרור, איבוד שיווי משקל או טשטוש בתנועה, הוא עלול לתאר את זה כ"ראש קל", "הכול מסתובב", או תחושת ריחוף לא מוסברת. לא תמיד ברור אם מדובר בבעיה נוירולוגית, פנימית, או באוזן עצמה – ולכן נדרשת גישה רב תחומית.
מתי סחרחורת מצביעה על בעיה באוזן?
האוזן הפנימית היא חלק מהמערכת הווסטיבולרית, שאחראית על שיווי המשקל של הגוף. כאשר מתרחשת בה תקלה – כמו דלקת, חסימה או קריסטלים שזזו ממקומם – המוח מקבל אותות שגויים לגבי המיקום של הגוף במרחב.
במצבים כאלה מופיעות לעיתים סחרחורות פתאומיות, שמתחילות ללא התרעה, נמשכות בין דקות לשעות, ולעיתים מלוות בבחילה, הקאות או טשטוש ראייה. חלק מהאנשים חווים קושי לעמוד או ללכת, בעוד שאחרים מדווחים על חוסר יכולת להתרכז או תחושת "ניתוק".

מה עומד מאחורי תחושת הסחרחורת?
כאשר מקור הסחרחורת הוא באוזן הפנימית, מדובר בדרך כלל בהפרעה במערכת שיווי המשקל – מערכת עדינה שממוקמת בתוך האוזן ומקושרת ישירות למוח. הפרעה זו יכולה להיגרם ממספר גורמים, בהם שינוי פתאומי במיקום של חלקיקים זעירים באוזן, תהליך דלקתי הפוגע בעצב האחראי על שיווי המשקל, או הצטברות נוזלים היוצרת לחץ על מבנים פנימיים באוזן. במקרים מסוימים, גם מחלה ויראלית שעברה בגוף או פגיעה פיזית באזור הראש עלולות לגרום להפרה זמנית או כרונית של האיזון במערכת. הסימפטומים יכולים להיות חדים, אך גם קלים ומטשטשים – לכן חשוב לאבחן את שורש הבעיה ולא רק להקל על התחושה עצמה.
למה חשוב לפנות למומחה בתחום?
לא כל רופא משפחה או כללי יוכל לאבחן את מקור הבעיה לעומק. לעיתים, יינתן טיפול סימפטומטי בלבד – כמו תרופות סחרחורת כלליות – מבלי לפתור את שורש הבעיה.
במקרים של סחרחורות ממושכות, תדירות עולה או סימנים נלווים – חשוב לפנות לאיש מקצוע שמכיר את המנגנונים המדויקים של מערכת שיווי המשקל, האוזן והקשר בין איברי החישה.
הטיפול יכול להיות פשוט – אם מאבחנים בזמן
החדשות הטובות? בחלק גדול מהמקרים, ניתן להקל משמעותית ואף לפתור את הבעיה בטיפול קצר ולא פולשני. לדוגמה, תרגילים וסטיבולריים, פיזיותרפיה מיוחדת, התאמת תזונה במחלות אוזן מסוימות, או טיפול תרופתי ממוקד – כל אלה יכולים לשפר את איכות החיים באופן דרמטי. ככל שמאבחנים מוקדם יותר – כך אפשר לחסוך זמן, סבל מיותר, ולעיתים גם טיפולים מיותרים.
לסיכום - לא מתעלמים מתחושת סחרחורת
אם אתם חווים סחרחורת שאינה חולפת או חוזרת שוב ושוב, אל תתעלמו. גם אם מדובר בתחושה קלה – היא עשויה להצביע על בעיה עמוקה יותר במערכת שיווי המשקל או באוזן הפנימית. במקרים כאלה חשוב לפנות ל־מומחה אף אוזן גרון בעל ניסיון בטיפול בסחרחורת ואבחון של מצבים וסטיבולריים. אבחון מדויק הוא המפתח לטיפול אפקטיבי – ולחזרה לחיים יציבים, תרתי משמע.